Wat is een website disclaimer?
Met een website disclaimer geef je je websitebezoekers via een tekst meer informatie over de inhoud van je website. Meestal plaats je de disclaimer op een makkelijk vindbare plek, zoals in de footer van je website. Disclaimers vind je bovendien niet enkel terug op bedrijvenwebsites, webshops, blogs en dergelijke. Soms zie je ze ook verschijnen onderaan een e-mail.
In de letterlijke betekenis van het woord (dis-claimer) gaat het over het niet claimen van aansprakelijkheid. In realiteit kan je je aansprakelijkheid echter niet zomaar wegwuiven.
Welke waarde heeft een website disclaimer?
Een disclaimer noemen we een eenzijdige verklaring. In werkelijk volstaat dat niet om je aansprakelijkheid te beperken. Want in principe is niemand akkoord gegaan met jouw beperking van aansprakelijkheid. Dat wil echter niet zeggen dat een disclaimer geen nut heeft. Je gebruikt hem namelijk om je websitebezoekers duidelijk te informeren.
Informatie die je in een website disclaimer kan opnemen:
- aangeven dat je alle teksten en beelden op je website zelf geproduceerd hebt (en dat daar bijgevolg auteursrechten op gelden)
- meer uitleg geven over de actualiteit van de inhoud op je website
- vermelden dat je geen expert of officiële instantie bent, wanneer je bepaalde beweringen of adviezen vanuit persoonlijke ervaring op je website plaatst
- melden dat bepaalde inhoud op je website reclame is, of dat je betaald werd om bepaalde info op je website te delen
Een disclaimer is niet verplicht, maar wel sterk aangeraden.